שקיפות עורפית היא בדיקה אולטרסאונד לא פולשנית המאפשרת הערכה מקיפה של מבנה ותפקוד המוח, חוט השדרה והנוזל הצרברוספינלי (CSF) בעוברים ובתינוקות. ישנה חשיבות רבה בהכרת הבדיקה ויתרונותיה.
חשיבות שקיפות עורפית בהערכת בריאות העובר
שקיפות עורפית מהווה כלי מרכזי במעקב ההיריון, ומבוצעת בדרך כלל בין השבוע ה-11 לשבוע ה-14 להיריון. הבדיקה כוללת מדידה של עובי הנוזל בעורף העובר, המשמש כסמן לתסמונות כרומוזומליות כגון תסמונת דאון, וכן הערכה מפורטת של מבנה המוח וחוט השדרה.
עובי מוגבר של שקיפות עורפית עשוי להצביע על סיכון מוגבר למומים מולדים או בעיות התפתחותיות. במקרים כאלה, ניתן להפנות את ההורים לבדיקות נוספות ולייעוץ גנטי, במטרה לקבל החלטות מושכלות לגבי המשך ההיריון והטיפול בעובר.
תפקיד שקיפות עורפית באבחון מחלות נוירולוגיות בתינוקות
לאחר הלידה, שקיפות עורפית משמשת ככלי אבחוני חשוב במקרים של חשד למחלות נוירולוגיות או מומים מבניים במערכת העצבים המרכזית של התינוק. הבדיקה מאפשרת הדמיה ברורה של חדרי המוח, מערכות הנוזל הצרברוספינלי ומבנה חוט השדרה.
ממצאים חריגים בשקיפות עורפית, כגון הרחבה של חדרי המוח (הידרוצפלוס), ציסטות או שינויים במבנה המוח, עשויים להעיד על מגוון מצבים כגון זיהומים, דימומים, מומים מולדים או הפרעות גנטיות. אבחון מוקדם של מצבים אלו מאפשר התערבות טיפולית מהירה, העשויה למזער את הנזק ההתפתחותי ולשפר את התוצאות לטווח הארוך.
לסיכום
שקיפות עורפית היא כלי רב-ערך בארסנל הרפואי, המספק הערכה מקיפה של התפתחות מערכת העצבים המרכזית בעוברים ובתינוקות. בדיקה זו מסייעת באבחון מוקדם של מומים ובעיות נוירולוגיות, ומאפשרת גיבוש תוכנית מעקב וטיפול מותאמת אישית. כרופאים, תפקידנו הוא להכיר את חשיבות הבדיקה, לפרש נכונה את הממצאים ולהעניק להורים הדרכה ותמיכה לאורך התהליך.